Borhíd Fesztivál és Borünnep 2016 – Interjú Péterváry Kata programigazgatóval

2016. október 7-től újra nagyszabású fesztivált rendez a Moriani Consulting Kft. A háromnapos Borhíd Fesztivál és Borünnep nemcsak a borbarátok népes tömegeit várja, hanem a koncerteket kedvelő fiatalokat, hiszen ismét a legnagyobbak közül választottak a szervezők. Péterváry Kata programigazgatóval beszélgettünk…

 

– Alighogy véget ért Esztergom egyik legnagyobb fesztiválja, az Ízek-Korok-Hangulatok, máris küszöbön egy szintén népszerű rendezvénysorozat, a Borhíd Fesztivál és Borünnep. Másfajta előkészületeket igényel ennek a megszervezése?

– Az IKH elsősorban az ételekre, a középkori hangulatra fókuszált, így az előkészületek is más jellegűek. A negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Borhíd Fesztivál középpontjában – mint azt a neve is mutatja –  a bor áll. Eköré épül minden, a koncertek, a programok, a vásártér.  Idén 25 borászat képviselteti magát a fesztiválon, egységes faházakban a Kossuth-hídtól egészen a Kis-Duna sétányig.

– Az ország mely tájegységeiről érkeznek borászok?

– Fesztiválunk évről évre népszerűbb a borászatok körében, szinte az egész ország borvidéke képviselteti magát. A teljesség igénye nélkül: Szekszárd, Csongrád, Villány, Etyek, Badacsony, Tokaj, Pécs, Eger, Balaton-felvidék, Csopak és természetesen érkeznek szép számban a környékbeli településekről is. Személyes kedvencem Tahitótfaluból eperborral érkezik.

– Ki tudnál emelni egy-két nagyhírű, közismert borászatot?

– Természetesen. Itt lesz a sokak körében népszerű  Laposa Pincészet, a Kontyos Borház, a Polgár, a Szivek, valamint a Vylyan Pincészet is, de a  környékbeli borosgazdákról sem szabad megfeledkeznünk. Mindenki magával hozza a díjnyertes borait, tehát kedvükre válogathatnak majd a fesztiválra érkezők.

– Te melyik bort vagy borászatot várod leginkább.

– Nő lévén inkább az édesebb borokat kedvelem. Ahogy már korábban említettem az abszolút kedvenc az eperbor, de kíváncsi vagyok a Jónás Pince gyümölcsboraira is.

– Nem csak a nagy számban megjelenő borfajták, és a borkóstolás lehetősége miatt más ez a fesztivál…

– Igen, ez így van. A programok és a korosztály szempontjából is más. Úgy tudnám összefoglalni, hogy az IKH kimondottan családi rendezvény, kicsiknek, nagyoknak, időseknek egyaránt szól. Ott komplex a célközönség. A Borhíd leginkább a fiatal korosztályt és a minőségi borok kedvelőit  igyekszik megszólítani, ettől függetlenül azért törekedtünk arra, hogy a gyermekek is jól érezzék magukat. Az Erzsébet-parkban vidámparkot alakítottunk ki számukra. A programok tekintetében újdonság lesz még a Magyar Stihl Timbersports Csapat bemutatója, ill. egy jótékonysági képárverés. Az előbbinél a csapat versenyzői időre vágják a fát Stihl fűrésszel, ami igen látványosnak ígérkezik. A képárverésen pedig egy fiatal esztergomi fotóművész, Majtényi Kinga a Nő és a Bor témában készített fotósorozatának felnagyított képeire lehet majd licitálni. A befolyó összeg jótékonysági céllal a Vaszary Kolos Kórház Belgyógyászati Osztályához kerül. A fotósorozatból kiállítás is látható majd három napon keresztül, az árverés vasárnap este fél hatkor kezdődik a vásártéren. Szerintem gyönyörűek a képek, bármely lakásában, megállnák a helyüket, az éttermekről nem is beszélve.

– Ejtsünk néhány szót még a koncertekről! A nevek alapján ítélve óriási tömegre lehet számítani.

– A rendezvény koncepcióját úgy alakítottuk ki, hogy elsősorban underground zenekarok kapjanak helyet. Lesznek olyan együttesek, amelyek már szerepeltek nálunk, de mivel annyira népszerűek és kedveltek a fesztiválra látogatók körében, nem féltünk újra meghívni őket. Az egyik együttes rajongója például arról írt a fesztivál facebook oldalán, hogy a koncert előtti nap már lesátoroznak, így időben el tudják majd foglalni az első sorokat. A nevek egyébként önmagukért beszélnek, az esti hangulatról az Irie Maffia, 30Y, és a Belga gondoskodik, de mindenképpen a legnagyobbak közé sorolnám még a Bagossy Brothers Companyt, a 10 éves jubileumát ünneplő  Magashegyi Undergroundot, a Balkán Fanatik és a Fish! zenekarokat is.

– Egy korábbi megnyilatkozásodban említetted, hogy a Borhíd olyan fesztivál, amely azon túl, hogy neves borászokat, borászatokat vonultat fel, a fiatal korosztály körében a kulturált italfogyasztást igyekszik népszerűsíteni. Hogyan írnád körül ezt a fajta minőségi borfogyasztást, ami ezek szerint meghatározó arculata a fesztiválnak?

– Az első és legfontosabb a minőségi bor. Ezért is hívtuk a már korábban megemlített borászatokat. A hangsúly nem a fogyasztáson hanem a kóstoláson, az ízlelésen van. Természetesen szükségesek bizonyos kiegészítő elemek: sajt, dió, sonka, aszalt gyümölcsök stb. – ezek hozzájárulnak az egyes borok ízvilágának kibontakozásához. Fontos a jó társaság, a tartalmas beszélgetés, a kellemes hangulatú együttlét. Valahogy így körvonalaznám a kulturált italfogyasztást, a fiatalok felé ezt szeretnénk közvetíteni…

Keppel Dániel

forrás: www.helloesztergom.hu

Borhíd Fesztivál és Borünnep

Az időjósok kellemes őszi időt ígérnek a hétvégére, ami remek hír a fesztiválozóknak, hiszen már csak egy napot kell várni és kezdetét veszi Esztergomban a Borhíd Fesztivál és Borünnep.

Fish!

A Fish! magyar "hardpop" együttes.